Wist je dat…?
- We buigen naar ons trainingsmaatje vooraf om te beloven dat we respectvol met elkaar omgaan?
- We buiten naar ons trainingsmaatje achteraf om te bedanken dat we hebben mogen leren?
- Doorzetten en opnieuw beginnen net zo belangrijk is als je conditie en spieren?
Weet je waarom dat is?
Zoals je hebt kunnen lezen in de nieuwsbrief en op de website, kent karate heel veel regels. Deze regels zijnniet alleen voor karate, maar voor alle in Japan ontwikkelde vecht- en verdedigingssporten. Bijvoorbeeld Judo, Jiu Jitsu, Aikido en Tae Kwondo. Al deze sporten samen worden Budo-sporten genoemd. De regels die erbij horen worden Budo-waarden genoemd.
Wat zijn ‘waarden’ en ‘normen’ eigenlijk?
Normen zijn (ongeschreven) regels over hoe je je hoort te gedragen. Regels die de meeste mensen NORMAAL vinden.
Waarden zijn de regels en de dingen die jij of iemand anders persoonlijk heel WAARDEvol vindt.
Vroeger waren de regels bedoeld om met alle Samoerai dezelfde afspraken te kunnen maken. Lang geleden hebben de ontdekkers van de moderne sport, waaronder Gichin Funakoshi die Shotokan-Karate gemaakt heeft tot wat wij nu doen, de toepassing van de regels aangepast. Alle grote Budo-leraren hebben er samen voor gezorgd dat de Budo-waarden doorgegeven worden aan hun leerlingen. Die het weer doorgeven aan hun leerlingen. En zo gaat het altijd verder. Als je je best doet om je zoveel mogelijk te houden aan de budo-waarden, zijn ze een soort gereedschap om een nóg mooier karakter te krijgen. En als iedereen hard werkt om een mooier karakter te krijgen, verbeteren we de wereld. En wat is nou belangrijker dan dat?
We hebben de Budo-waarden mét voorbeelden voor je op een rij gezet:
Heb je vragen over Budo?
Dat is hartstikke logisch! Stel je vragen aan de sensei of stuur een mail aan info@skve.nl. Dat beantwoorden we je vraag in de nieuwsbrief zodat iedereen er van kan leren!
Om je te helpen herinneren aan hoe belangrijk het is om te blijven werken aan je karakter, kun je bij SKVE verschillende Budo-badges verdienen. Deze badges komen op je OBI (band). Je krijgt een badge, als de sensei van mening is dat je die waarde voldoende hebt laten zien.